Solved Track Volume (and Pan) envelopes not working in Movie Studio 16

  • Posts: 2
  • Karma: 1
  • Thank you received: 1

Track Volume (and Pan) envelopes not working in Movie Studio 16 was created by Timpman

I have seen this problem mentioned outside of MSZ but have not tracked an answer yet. right clicking the track header brings up the mini list with volume ( and Pan) , but checking the box(es) has no effect, as far as I can see. I am particularly interested in using the volume envelope within audio events to vary music volume, sound effects etc under my video clips. I'm sure it was possible in MS12...
26 Nov 2019 05:09 #1

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 3759
  • Karma: 59
  • Thank you received: 1349

Replied by DoctorZen on topic Track Volume (and Pan) envelopes not working in Movie Studio 16

Hi Timpman

Are you talking about Vegas Movie Studio 16 or Vegas Movie Studio Platinum 16 ?

Make sure you have the latest build version installed.
Go to Help/About in Vegas to find your current build version.
Build #167 is latest for Platinum version.
Build #158 is latest for non-platinum version.

You can download from here:
www.moviestudiozen.com/doctor-zen-faq/618-vegas-movie-studio-16-update-history

The Volume Envelope is working OK on my computer.
Make sure you are using Power User Mode!
Right-click the track control box for the Audio Track you want to use, select Insert/Remove Envelope and turn Volume on.



When it is turned ON, a thin blue line will appear halfway up your audio track.
Go past end of your audio event, if you are having problems seeing it.



If it is not working after following these instructions, I recommend doing a full program reset.
Instructions here:
www.moviestudiozen.com/doctor-zen-faq/573-how-to-reset-sony-software-to-default-settings#a1

Regards
Derek
Remember to turn everything off at least once a week, including your brain, then sit somewhere quiet and just chill out.
Unplugging is the best way to find solutions to your problems.
Peace :)
26 Nov 2019 13:57 #2
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 2
  • Karma: 1
  • Thank you received: 1

Replied by Timpman on topic Track Volume (and Pan) envelopes not working in Movie Studio 16

Thank you Derek for your quick reply.
I have MS 16 Platinum build 167. I tried turning on Power user mode, to no avail.
Followed then your instructions for a factory reset, and Bingo! I have the envelopes back...!!
Thanks again
The following user(s) said Thank You: DoctorZen
26 Nov 2019 20:50 #3

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Posts: 3759
  • Karma: 59
  • Thank you received: 1349

Replied by DoctorZen on topic Track Volume (and Pan) envelopes not working in Movie Studio 16

Thanks for reporting back !
Remember to turn everything off at least once a week, including your brain, then sit somewhere quiet and just chill out.
Unplugging is the best way to find solutions to your problems.
Peace :)
26 Nov 2019 22:44 #4

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: DoctorZen
Time to create page: 0.233 seconds

Make a Donation

Movie Studio Zen is a fully independent site and all our content is free. You can help support this site by making a PayPal donation.

MSZ Social Media

youtube  facebook  twitter

MSZ Security

MovieStudioZen.com

Copyright © 2020 MovieStudioZen.com.
All rights reserved.

Back to top